Το Πρόγραμμα Erasmus

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας έχει λάβει τη διαπίστευση Erasmus Plus από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2027.

Τι είναι το Erasmus+ Accreditation Award;

Η διαπίστευση Erasmus είναι ένα εργαλείο για οργανισμούς στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), τη σχολική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων που στοχεύει στο άνοιγμα σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία.

Η απονομή της διαπίστευσης Erasmus επιβεβαιώνει ότι ο αιτών έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας υψηλής ποιότητας, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη της οργάνωσής του. Αυτό το σχέδιο ονομάζεται σχέδιο Erasmus και αποτελεί βασική προϋπόθεση της αίτησης για διαπίστευση Erasmus. Ένα σχολείο χρειάζεται να λάβει τη διαπίστευση μόνο μία φορά στα επτά χρόνια του Προγράμματος (2021-2027). Αυτό αρκεί για να αναγνωριστεί από την Εθνική Υπηρεσία ως οργανισμός που ασχολείται με τη διεθνή κινητικότητα σε τακτική βάση.

Ως εκ τούτου, το σχολείο που λαμβάνει τη Διαπίστευση δεν θα χρειαστεί να υποβάλει ξανά αίτηση για αυτήν εντός του Προγράμματος 2021-2027. Για να υποβάλουν αίτηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να χαράξουν τη δική τους στρατηγική για μεσαία και μακροπρόθεσμη διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό, παρουσιάζοντας ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΕΑΑ) και ένα Σχέδιο Erasmus+. Πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι θα ακολουθούν τα πρότυπα ποιότητας Erasmus+, τα οποία καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σχολείο θα οργανώσει τη διεθνή δραστηριότητα που περιγράφεται στο σχέδιο, ώστε να εγγυηθεί για την ποιότητα των μετακινήσεων σε σχέση με μια σειρά κριτηρίων (διαχείριση, υποστήριξη για τους συμμετέχοντες, αναμενόμενα αποτελέσματα, επικοινωνία κτλ).

Ποιοι είναι οι στόχοι της Δράσης;

Να βελτιώσει την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης στη σχολική εκπαίδευση με:

• υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, των διευθυντών σχολείων και του λοιπού σχολικού προσωπικού.

• προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.

• βελτίωση της εκμάθησης γλωσσών και προόθηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας στα σχολεία.

• υποστήριξη της ανταλλαγής και της μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών στη διδασκαλία και την ανάπτυξη του σχολείου.

•συμβολή στην υλοποίηση του οράματος για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης με:

• ανάπτυξη της ικανότητας των σχολείων να συμμετέχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία και να πραγματοποιούν έργα κινητικότητας υψηλής ποιότητας.

• ενθάρρυνση της αναγνώρισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων των μαθητών και του προσωπικού σε περιόδους κινητικότητας στο εξωτερικό.